AniCura Torelló Clínica Veterinària logo

Clíniques de contacte

Carrer del ter 116 08570 Torelló Barcelona, Barcelona

Obtén les direccions

Odontologia

Entre les malalties més frequents en animals de companyia hi ha la gingivitis i la periodontitis.

La odontologia és la especialitat que s'ocupa de la prevenció, diagnòstic i tractament de les dents, la cavitat oral i teixits adjacents. 

Els transtorns a la boca poden produir malalties a altres parts del cos, de la mateixa manera com un problema a la dentadura pot ser un símptoma d'alguna malaltía sistèmica, és per això que l'exploració de la boca forma part de l'exploració rutinària a qualsevol pacient que entra a la nostra consulta. 

Entre les malalties més frequents en animals de companyia hi ha la gingivitis i la periodontitis.

La gingivitis és la inflamació de la geniva degut a la placa bacteriana. Aquest procés en fases inicials és indolor i moltes vegades passa desaparcebut pel propietari, que només detecta mal alè. Quan aquesta placa bacteriana entra en contacte amb la saliva provoca un dipòsit de tosca ("sarro").  La periodontitis és l'evolució d'aquest procés que provoca que aquesta tosca s'acumuli per sota de la geniva causant una retracció gingival i posteriorment s'arribin a destruir les estructures que subjecten la dent cauant un intens malestar, saliveig i dolor . Quan s'arriba a aquest punt només es pot frenar la progressió d'aquesta malaltia mitjançant una neteja de boca.

Les periodontitis són també un focus d'infeccions que poden passar al torrent sanguini i causar infeccions greus tant en cor com en ronyó i altres òrgans vitals.

Un cas particular és en gats, on existeixen múltiples formes víriques que causen un quadre de gingivitis, causant una salivació intensa i malestar que fa que moltes vegades deixin de menjar. En aquest cas és important realitzar una visita per trobar la causa d'aquesta gingivitis i  instaurar un tractament adequat.

La neteja de boca consisteix en l'eliminació del sarro de forma mecànica mitjançant ultrasons que fa que es pugui eliminar en profunditat qualsevol resta d'infecció que pugui quedar sota la geniva i un posterior pulit amb una fresa especial que elimina la placa bacteriana i retorna a les dents el seu aspecte saludable. Si la afectació de l'arrel dental és molt severa a vegades és necessari realitzar una extracció de la peça dental. Per la realització d'una neteja de boca és imprescindible una anestesia general, ja que es necessita que el pacient estigui totalment immobil per garantir la correcta realització del procediment. Per aquest motiu és imprescindible realitzar les proves prequirúrgiques que siguin necessàries en cada cas per garantir una anestèsia segura.

 

Altres malalties que afecten són frequents en animals de companyia són: Persistència de dents de llet, dentició retardada, fractures de dents, abcessos, pòlips i tumors orals. 

T'ha ajudat aquest article?

Seleccioneu el que s'adapti a la vostra situació o escriviu pel vostre compte. Agraïm molt els vostres comentaris.

Gràcies!

Ho agraïm molt

Error

S'ha produït un error. Aquesta aplicació ja no pot respondre fins que es torni a carregar.